رابطه علم و دین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: علم، دین، شبهات کرونایی

پرسش: اگر علم باید مشکلات انسانها را حل کند پس جایگاه دین چیست؟

پاسخ اجمالی: علم و دین دارای حوزه‌های خاص و مشترکی هستند. مهم‌ترین حوزه اختصاصی دین، ایجاد ارتباط میان انسان و خدا، و آرامش روحی انسان و هدف اصلی علم در عصر جدید، رفاه دنیوی انسان است. در حوزه‌های مشترک بین دین و علم نیز دین با بسیاری از دستورات بهداشتی و نیز، با تقویت ایمان و عشق و امید در یک بیمار، فرآیند مداوای او توسط پزشکان را سرعت می‌بخشد. دین از جهات مختلف ازجمله هدف‌گذاری برای مسیر علم و نیز در اختیار گذاشتن مبانی نظری و عملی که در نظریه پردازی‌های علمی تاثیر دارد، می‌تواند علم را در مسیر درست هدایت کند.


قلمرو علم و دین

[ویرایش]

علم و دین دارای حوزه‌های خاص خود هستند که هریک در حوزه اختصاصی خود، مشکلات انسان را حل می‌کنند. البته علم و دین دارای حوزه‌های مشترک و تعاملی نیز هستند.

← حوزه اختصاصی دین


مهم‌ترین حوزه اختصاصی دین، ایجاد ارتباط میان انسان و خدا، و آرامش روحی انسان است. این کار مستلزم شناخت اعتقادات دینی و احکام الهی، که بیانگر زیست مومنانه و خداپسندانه انسان و برنامه سعادت و کمال انسان است. همچنین، دین مسیرهای ورود به آخرتی زیبا و لذت بخش، یعنی بهشت، و آخرتی زشت و درد آلود، یعنی جهنم، را تبیین می‌کند.

← حوزه اختصاصی علم


هدف اصلی علم در عصر جدید، رفاه دنیوی انسان است. این کار با کشف قوانین حاکم بر طبیعت در علوم پایه و نیز علوم فنی و مهندسی وپزشکی انجام می‌شود.

← حوزه‌های مشترک


دین غیر از حل مشکلات انسان در حوزه‌های اختصاصی خود، درحوزه علم هم به علم مدد رسانده است. بسیاری از دستورات بهداشتی اسلام در همین راستا است. نیز، دین با تقویت ایمان و عشق و امید در یک بیمار، فرآیند مداوای او توسط پزشکان را سرعت می‌بخشد.
دین از جهات مختلف ازجمله هدف‌گذاری برای مسیر علم و نیز در اختیار گذاشتن مبانی نظری و عملی که در نظریه پردازی‌های علمی تاثیر دارد، می‌تواند علم را در مسیر درست هدایت کند.

منبع

[ویرایش]

حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر رضا برنجکار






جعبه ابزار